"Κορινθιακός... ανακαλύπτοντας τη μικρή μας θάλασσα"

Πίνοντας ήλιο κορινθιακό

Πίνοντας ήλιο κορινθιακό 
Διαβάζοντας τα μάρμαρα 
Δρασκελίζοντας* αμπέλια θάλασσες 
Σημαδεύοντας με το καμάκι 
Ένα 
τάμα* ψάρι που γλιστρά 
Βρήκα τα φύλλα που ο ψαλμός του ήλιου
 αποστηθίζει*

Τη ζωντανή στεριά που ο πόθος χαίρεται
Ν' ανοίγει.

Πίνω νερό κόβω καρπό 
Χώνω το χέρι μου στις φυλλωσιές του ανέμου 
Οι λεμονιές 
αρδεύουνε* τη γύρη της καλοκαιριάς
Τα πράσινα πουλιά σκίζουν τα όνειρά μου 
Φεύγω με μια ματιά 
Ματιά πλατιά όπου ο κόσμος ξαναγίνεται 
Όμορφος από την αρχή στα μέτρα της καρδιάς.

 Ο. Ελύτης, Ποίηση, Ίκαρος

 

O Κορινθιακός Κόλπος αποτελεί μια μικρογραφία της Μεσογείου. Είναι μια κλειστή, ευαίσθητη θάλασσα, αρκετά βαθιά, με εκπληκτικής ομορφιάς ακτές και εξαιρετική  βιοποικιλότητα.  Όχι λιγότερο σημαντικές είναι οι πολιτιστικές και ιστορικές του αξίες, καθώς ο Κορινθιακός Κόλπος αποτέλεσε το λίκνο και τη μήτρα για τη συγκρότηση κοινωνιών, την οργάνωση των οικισμών, την αστικοποίηση των πόλεων και γενικά την εξέλιξη των πολιτισμών, από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα. Τόσο η βόρεια όσο και η νότια ακτή του Κορινθιακού στήριξαν και στηρίζουν σημαντική αγροτική, αλιευτική και τουριστική δραστηριότητα. Απειλείται όμως σοβαρά από τις επιπτώσεις ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, όπως η ρύπανση, η υπεραλίευση, και διαχειριστικές επεμβάσεις και λοιπές δράσεις στα παράκτια οικοσυστήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ή τον περιορισμό ειδών-κλειδιών, όπως για παράδειγμα της Posidonia oceanica, που αποτελεί ανώτατη βιοκοινωνική βαθμίδα (κλίμακα) για τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Αν και η έδρα του ΚΠΕ Σικυωνίων βρίσκεται στο χωριό Κλημέντι της ορεινής Κορινθίας, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Κορινθιακός ?ανακαλύπτοντας τη μικρή μας θάλασσα» ως ελάχιστη συνεισφορά στις περιβαλλοντικές ομάδες τόσο των σχολείων περιφερειακής ενότητα Κορινθίας, όσο και των λοιπών σχολείων της εμβέλειας του ΚΠΕ Σικυωνίων . Παράλληλα μέσα από το πρόγραμμα μας παρέχεται η δυνατότητα για μια πιο απτή ένδειξη ενδιαφέροντος στα τόσο σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν τον Κορινθιακό.

 

Στόχοι Προγράμματος

  1. Να γνωρίσουν τον «κόσμο» της θάλασσας του Κορινθιακού και την οικολογική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική σημασία της
  2. Να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη δραστηριότητα στα θαλάσσια οικοσυστήματα (απειλούμενα θαλάσσια είδη, υπεραλίευση, μόλυνση, ρύπανση)
  3. Να γνωρίσουν την ποικιλομορφία των οικοσυστημάτων της παράκτιας  ζώνης   (διατήρηση ευαίσθητων οικοσυστημάτων όπως τα λιβάδια της Ποσειδωνίας )
  4. Να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των κινδύνων που απειλούν το παράκτιο οικοσύστημα ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης και να αναλάβουν δράση για τη προστασία του (ρύπανση ακτών, διάβρωση)
  5. Να εκτιμήσουν την αξία του παράκτιου και θαλάσσιου οικοσυστήματος ως μέσο για αθλητικές δραστηριότητες και για αναψυχή
  6. Να έρθουν σε επαφή με τη λογοτεχνία, την ποίηση, την μυθολογία και τη λαϊκή παράδοση που σχετίζεται με τη θάλασσα
  7. Να διαμορφώσουν θετικές στάσεις σε κάθε μορφή προστασίας και διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος?.

 

 

Ροή Προγράμματος

 

8.30΄-8.45΄ π.μ.: Άφιξη των ομάδων στο ΝΟΚ. Καλωσόρισμα.

 

08.45΄-9.15΄ π.μ.: Παρουσίαση του προγράμματος. Συζήτηση - χωρισμός σε ομάδες - παραλαβή εξοπλισμού και φύλλων εργασίας.

 

9.15΄-13.15΄μ.μ.: Υλοποίηση προγράμματος - δραστηριότητες πεδίου.

 

13.15΄-13.45΄μ.μ.: Εκπόνηση - σύνθεση των ερευνών. Οι ομάδες παρουσιάζουν τις εργασίες που επεξεργάστηκαν.

13.45΄μ.μ. - 2.00΄μ.μ.: Συμπλήρωση φύλλων αξιολόγησης. Αναχώρηση.

Οδηγία: Ατομικό δελτίο υγείας, παρ. 11 εν ισχύ.