"Στη βρύση στην κρυόβρυση που 'ναι στο Κρυονέρι"

Συνοπτική παρουσίαση προγράμματος

Στο χωριό Κρυονέρι Κορινθίας γίνονται οι παρακάτω δραστηριότητες:

  1. Παρουσίαση σε Power Point στο πολιτιστικό κέντρο, που αναφέρεται :
  • Στην ιστορία, στην παράδοση και στις ιδιομορφίες του φυσικού τοπίου του χωριού.
  • Στην εθελοντική δράση των κατοίκων και των επισκεπτών.
  • Στον Αστρονομικό Σταθμό Κρυονερίου.
  1. Δραστηριότητες Πεδίου στο παραδοσιακό μονοπάτι της Κάτω βρύσης, στην Άνω βρύση και στο παρακείμενο θεατράκι .
  2. Συμπλήρωση Φύλλων εργασίας που σχετίζονται, με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα της ρεματιάς της Κάτω βρύσης και διάφορες φυσικές μετρήσεις.
  3. Συμπλήρωση φύλλων αξιολόγησης του προγράμματος από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

 

Στόχοι Προγράμματος

1. Να γνωρίσουν οι μαθητές τους «δρόμους» του νερού και να προσεγγίσουν βιωματικά τη πορεία του

2. Να έρθουν σε επαφή με το οικοσύστημα της ρεματιάς και να αναγνωρίσουν χαρακτηριστικά είδη της χλωρίδας και πανίδας της

3. Να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες του νερού και τη σημασία του στη φύση, στη κοινωνία και τον άνθρωπο

4. Να κατανοήσουν τη σχέση της ρεματιάς με τη ζωή και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής

5. Να διερευνήσουν τη χρήση του νερού στο παρελθόν και το παρόν

6. Να γνωρίσουν το ιδιαίτερο περιβάλλον της ορεινής Κορινθίας

7. Να ευαισθητοποιηθούν και να υιοθετήσουν στάση ζωής που θα συμβάλλει στον περιορισμό της σπατάλης και στην προστασία της ποιότητας του νερού 

 

Ροή Προγράμματος

8.30΄-8.45΄ π.μ.: Άφιξη των ομάδων στο Κρυονέρι Κορινθίας. Καλωσόρισμα.

08.45΄-9.15΄ π.μ.: Παρουσίαση του προγράμματος. Συζήτηση - χωρισμός σε ομάδες - παραλαβή εξοπλισμού και φύλλων εργασίας.

9.15΄-13.15΄μ.μ.: Υλοποίηση προγράμματος - δραστηριότητες πεδίου.

13.15΄-13.45΄μ.μ.: Εκπόνηση - σύνθεση των ερευνών. Οι ομάδες παρουσιάζουν τις εργασίες που επεξεργάστηκαν.

13.45΄μ.μ. - 2.00΄μ.μ. : Συμπλήρωση φύλλων αξιολόγησης. Αναχώρηση.

 

Λέξεις κλειδιά

 πολιτιστική κληρονομιά, τουρισμός, οικονομία, φυσική ομορφιά, ρεματιά, κύκλος νερού, μονοπάτι, εθελοντισμός, παραδοσιακή αρχιτεκτονική-κρήνες,.

Προτεινόμενες δράσεις

Στο σχολικό περιβάλλον

            Ζωγραφική, χειροτεχνία, θεατρικό παιχνίδι, ποίηση

Εκτός σχολείου

            Καθάρισμα ρεματιάς, επίσκεψη σε ποτάμια-ρέματα, φυσικές μετρήσεις του νερού

 

Υποστηρικτικό υλικό

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

BRYSES 

Ένα σύστημα παραδοσιακών κρηνών και το κρύο νερό από τις πηγές του γνωστού από την αρχαιότητα ποταμού Ελισσώνα έδωσαν το σημερινό όνομα στην Κοινότητα Κρυονερίου.

Η Άνω Κρήνη Κρυονερίου (Πάνω Βρύση)  είναι η κεντρική παραδοσιακή κρήνη, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και δροσίζει πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι έρχονται από την παραλιακή ζώνη της Κορινθίας αποκλειστικά για να προμηθευτούν νερό για το σπίτια. Η κρήνη αυτή είχε την τύχη να ενταχθεί σε πρόγραμμα Αγροτουρισμού και να αναπλαστεί συνολικά, δημιουργώντας έναν καλαίσθητο χώρο αναψυχής και πολιτιστικής δημιουργίας, με ανοιχτό αμφιθέατρο, χώρο στάθμευσης και μικρό πάρκο.

Η Κάτω Βρύση Κρυονερίου  συνδέεται με την Πάνω Βρύση διαμέσου της κοιλάδας του Ελισσώνα. Έπαιξε και αυτή σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των αναγκών των κατοίκων επί σειράν αιώνων. Εγκαταλείφθηκε όμως τη δεκαετία του '60 εξαιτίας της εγκατάλειψης των σπιτιών της συνοικίας αυτής λόγω κατολισθήσεων. 
Το παραδοσιακό μονοπάτι που οδηγεί στην Κάτω Βρύση αναπλάστηκε με ένα πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε για 8 συνεχή χρόνια (1999-2006) και είναι μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα. Ξεκίνησε σαν μια δράση του προγράμματος "Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία για Νέους" που υλοποιήθηκε τα έτη 1999-2004 με ευθύνη της Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων φιλοξενία που εδρεύει στο Κρυονέρι, και με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας και χορηγών. 
Οι εθελοντές αποκάλυψαν το μονοπάτι και συνεργάστηκαν με πετρομάστορες για την ανακατασκευή των μαντρών (ξερολιθιά) και του πλακόστρωτου του μονοπατιού. 
Ο Δήμος Σικυωνίων ενέταξε στη συνέχεια το έργο στο
 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LEADER + και προχώρησε σε πλακόστρωση και αναπαλαίωση της Κάτω Βρύσης (2004-2006). Στόχος αυτής της δημόσιας παρέμβασης ήταν η ενδυνάμωση των αγροτουριστικών επενδύσεων στην περιοχή και η επιβράβευση πολλών προσπαθειών της προηγούμενης δεκαετίας, για εναλλακτική ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής. Έχει στόχο τη σύνδεση των αξιοθέατων της περιοχής μεταξύ τους (Αστεροσκοπείο, Μοναστήρι Λέχωβας,, Μύλος, κ.α.) και την εξερεύνησή της περιοχές με οικοτουριστικά μέσα (πεζοπορία, ποδηλασία, κλπ.).

Το έργο αυτό θεωρείται πολύ σπουδαίο, επειδή συνδέει τον εθελοντισμό και την κοινωνική εργασία των νέων με την προσφορά στην τοπική ανάπτυξη και στη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Η Οργάνωση Υποστήριξης Νέων "φιλοξενία" σε συνεργασία με το Δασαρχείο Κορίνθου ανέλαβε τη διαμόρφωση δασικού μονοπατιού στην κοίτη του Ελισσώνα, που αποτελεί τη φυσική προέκταση του προαναφερθέντος μονοπατιού και συνδέει την Κάτω Βρύση Κρυονερίου με το Παλιό Γεφύρι και το Νερόμυλο.

 Στο διπλανό link μπορείτε να δείτε 2 ενδεικτικά φύλλα εργασίας για τους μαθητές Φύλλα εργασίας

Πληροφορίες θα βρείτε και στα παρακάτω links:

http://filox.org

http://mail.eycn.org/content/periballontiko-monopati-kryonerioy

http://dim-kryon.kor.sch.gr/files/periballontiko_monopati_programma_pe.rtf